Διατροφική Αξία

Εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο

Η διατροφική αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου

Το έξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερα μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει βιταμίνη Ε και Κ καθώς και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
Η διατροφική αξία από 100 γραμμάρια ελαιόλαδο είναι ως εξής:

  • Κορεσμένα λιπαρά: 13.8%.
  • Μονοακόρεστα λίπη: 73% (τα περισσότερα εκ των οποίων ολεϊκά οξέα 18 ανθράκων).
  • Ωμέγα-6: 9.7%.
  • Ωμέγα-3: 0.76%.
  • Βιταμίνη E: 72% of the RDA.
  • Βιταμίνη K: 75% of the RDA.

Η μεγάλη διαφορά όμως όσον αφορά τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Οι συγκεκριμένες φυτοχημικές ενώσεις είναι βιοενεργές και πολλές από αυτές λειτουργούν προστατευτικά για μια σειρά από ασθένειες και βλάβες της υγείας.

Εάν από τα βασικά αντιοξειδωτικά στοιχεία του ελαιόλαδου με αντιφλεγμονώδη δράση είναι η ολεοκανθάλη και η ελαιοευρωπεΐνη, φυτοχημικά στοιχεία που αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως ένα «πρόβλημα» με το ελαιόλαδο είναι το υψηλό ποσοστό ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρών (άνω του 10:1).

Ωστόσο το συνολικό ποσό των πολυακόρεστων λιπαρών στο ελαιόλαδο είναι σχετικά χαμηλό. Πράγμα που δε πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Σε γενικές γραμμές για να συνοψίσουμε το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά ενώ περιέχει μικροποσότητες από βιταμίνη Ε και Κ.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι φορτωμένο με πολύτιμα αντιοξειδωτικά που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις

πηγή:https://healthia.gr/blog/137_elaiolado-diatrofiki-aksia-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html


Σοφ. Βενιζέλου 104, Αγιοι Αναργυροι 13561 (+30) 694 095 9964    © 2020 ELEONES KOLOKOTRONI. All rights reserved.
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started