Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΜ1

Τι είναι οι ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΜ1

Τι είναι Ενεργοί Μικροοργανισμοί; 

(ΕΜ) Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού, έχουν μέγεθος 0,1mm και δεν είναι ορατοί με το μάτι, αλλά με μικροσκόπιο. Υπάρχουν τριών ειδών μικροοργανισμοί: 

  •  Οι παθογόνοι/εκφυλιστικοί (10%) 
  •  Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί (80%) 
  •  Οι ενεργοί/αναζωογονητικοί μικροοργανισμοί (10%) 

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Dr. Teruo Higa, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ριουκίου της Οκινάβα (Ιαπωνία), εφάρμοσε την τεχνολογία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΕΜ) . Πρόκειται για μια σύνθετη καλλιέργεια από χρήσιμους φυσικούς μικροοργανισμούς. Στο αυθεντικό παρασκεύασμα του συνυπάρχουν περισσότεροι από 80 διαφορετικοί μικροοργανισμοί. Αυτοί αποτελούνται από τρεις βασικές ομάδες : Μαγιά, βακτήρια γαλακτικού οξέος , βακτήρια φωτοσύνθεσης. Μαγιά: προκαλεί ζύμωση και παράγει βιταμίνες και αμινοξέα Βακτήρια γαλακτικού οξέως: Προκαλούν ζύμωση της οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων ιών. Βακτήρια φωτοσύνθεσης: Αποτελούν το κλειδί στους ΕΜ . Συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, επιτρέποντας να συνυπάρχουν και να αλληλοσυμπληρώνονται 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

  • Η Αρχή της Επικράτησης 
  • Η Αρχή της Ζύμωσης 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ( ΕΜ)

  • Ο καθαρισμός, δηλαδή η αποικοδόμηση νεκρής οργανικής ύλης και σταμάτημα των διαδικασιών σήψης. 
  • Η αντιοξειδωτική ικανότητα, δηλαδή η περισυλλογή των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου 
  • Η ζύμωση , δηλαδή μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμες πρώτες ύλες. 

Εφαρμόζοντας τους ΕΜ, δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατούν οι ωφέλιμοι - αναγεννητικοί μικροοργανισμοί με αποτέλεσμα να συντάσσονται μαζί τους και οι ουδέτεροι ,λόγω της τάσης τους να ακολουθούν αυτούς που επικρατούνΑρχή της Επικράτησης-και αυτό έχει ως αποτέλεσμα , να δουλεύει εποικοδομητικά το 90% του συνόλου των μικροοργανισμών στο συγκεκριμένο περιβάλλον! Μέσω δε της Αρχής της Ζύμωσης παράγονται βιοενεργά συστατικά, βιταμίνες, ενζυμα, φυσικά αντιβιοτικά, και αντιοξειδωτικά . Με τον όρο ζύμωση χαρακτηρίζουμε τη διαδικασία μεταβολής της οργανικής ύλης με τη βοήθεια των βακτηριδίων, μυκήτων ή με την προσθήκη ενζύμων. Μ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται η σύνθεση ιατρικών προϊόντων όπως η ινσουλίνη και η πενικιλίνη. Οι μικροοργανισμοί παράγουν συστατικά τα οποία δεν είναι δυνατόν να παρασκευαστούν με χημικές διαδικασίες. Ένα παράδειγμα ένζυμης διαδικασίας είναι η παρασκευή λάχανου τουρσί. Κατά τη διαδικασία αυτή, παράγεται από το φτωχό σε βιταμίνη C ωμό λάχανο, μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτό οφείλεται στη δράση των βακτηριδίων γαλακτικού οξέος . 

Σύνοψη : Οι ΕΜ επηρεάζουν το μικροβιακό περιβάλλον ώστε να επικρατούν σ΄ αυτό οι ωφέλιμοι - αναγεννητικοί μικροοργανισμοί εξασφαλίζοντας μια διαδικασία ένζυμης αποδόμησης, χωρίς σήψη, με αποτέλεσμα τη διαφυγή ελάχιστης ενέργειας στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας συνθήκες ιδανικών επιπέδων παραγωγής στη φυτική και ζωική παραγωγή, μειώνοντας τις ασθένειες και βοηθώντας να ευδοκιμούν τα φυτά και τα ζώα και να παράγονται προϊόντα αρίστης ποιότητας χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων!!!! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο περιβάλλον βοηθώντας στην αποδόμηση ακόμη και βαρέων μετάλλων!


Γεωργία

Η σημασία των μικροοργανισμών για το έδαφος και τα φυτά Η διαρκής (αειφόρος) γονιμότητα του εδάφους επιτυγχάνεται με την υψηλή βιολογική δραστηριότητα των μικροοργανισμών. Με επιστημονικές μετρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι στις βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις σχηματίζεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από ό,τι στις συμβατικές. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την οργανική ύλη περισσότερο για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και λιγότερο για τη δική τους παραγωγή ζωτικής ενέργειας. Η ποικιλομορφία των κοινοτήτων των μικροοργανισμών «προσφέρει» στα φυτά τα αποδομημένα προϊόντα από τα οργανικά υπολείμματα με μηδαμινή κατανάλωση ενέργειας. Τα φυτά μπορούν βέβαια να αφομοιώσουν «σχεδόν έτοιμα» μόρια πρωτεΐνης, εξοικονομώντας έτσι δικές τους διαδικασίες σύνθεσης. Το φυτό δέχεται έτσι το είδος και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξής του, το κλίμα, ακόμα και την ώρα φωτός που, σε «έτοιμη» μορφή και σε «οργανική ποιότητα». 

Αποτελέσματα στη βιολογική γεωργία

 Οι ΕΜ συντελούν στη δυναμική ανάπτυξη των φυτών, αυξάνοντας τη χλωροφύλλη, στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτών και στην επίτευξη της ομοιομορφίας των καρπών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό σχεδόν της καρποφορίας των φυτών. Σημαντική είναι η εφαρμογή των ΕΜ στη γεωργία, στην αναζωογόνηση των οργανισμών του εδάφους και στην παραγωγή οργανικού λιπάσματος (Bokasi) με τη διαδικασία της ζύμωσης. Επίσης οι ΕΜ δίνουν γευστικό άρωμα και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης στα λαχανικά και τα φρούτα. Επιδρούν στη παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και το βοηθούν να συγκρατεί την υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη των φυτών και των ζώων.  

ΠΗΓΗ

https://www.speiragis.gr/ 

Σοφ. Βενιζέλου 104, Αγιοι Αναργυροι 13561 (+30) 694 095 9964    © 2020 ELEONES KOLOKOTRONI. All rights reserved.
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started